Loppuun saakka hiottu mittausjärjestelmä lisää merkittävästi tukeista saatavaa tuottoa

10.3.2023

Piveteau Bois’n sahalla käsitellään tukkikentällä tukkien sijaan virtuaalista sahatavaraa. Tämä uusi tapa lähestyä asiaa on muuttanut ranskalaisen yrityksen koko tuotantoprosessin: he tietävät jo ennen sahauksen aloittamista tarkalleen, millaista lopputuotetta tukeista saadaan. Tämän mahdollistaa CT Log ja MiCROTECin tarjoama ainutlaatuinen sormenjälkijärjestelmä.

Piveteau Bois’n sahan tuotteista pieni osa myydään tuoreena ja loput kuivataan ja jatkojalostetaan. Männystä, douglaskuusesta ja kuusesta valmistetaan lattia- ja julkisivupintoja sekä liimapuuta ja CLT-elementtejä. Piveteau Bois kiinnittää erityistä huomiota raaka-aineen optimaaliseen käyttöön.

– Sahamme sijaitsee alueella, missä puuraaka-ainetta on vähän. Se tekee siitä vieläkin arvokkaampaa, kertoo tutkimus- ja kehityspäällikkö Ugo Gerard viitaten sahan sijaintiin lähellä Atlantin rannikkoa kaukana suurista metsäalueista.

Digitaalinen rekonstruktio

Piveteau Bois on tehnyt viime vuosina useita optimointitoimenpiteitä, joiden tavoitteena on lisätä tukista saatavaa tuottoa. Yhteistyö MiCROTECin kanssa on ollut tiivistä ja tuloksellista. Pelkästään sahalaitokselle tukinsyötöstä sahatavaran lajitteluun on asennettu kolme järjestelmää, jotka täydentävät toisiaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Tukkien annostelun jälkeen erimittaiset tukit syötetään CT Logiin. Tietokonetomografi rekonstruoi digitaalisesti tukit ja luo jokaisesta tukista kolmiulotteisen tiheysprofiilin, josta näkee oksien koon, sijainnin ja laadun. Lisäksi järjestelmä havaitsee lahot oksat, halkeamat, pihkataskut ja syyhäiriöt, kuten kierteisyyden.

– Tämän avulla voimme ennustaa tarkasti lautojen laadun ja niiden sijainnin tukissa jo ennen sahausta ja säätää sahaa sen mukaisesti. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että meillä ei ole enää tukkeja vaan virtuaalista sahatavaraa, Gerard selittää ja lisää, että lähestyminen koko tuotantoprosessiin on muuttunut. – Tiedämme nyt tarkalleen, mistä tukista saamme mitäkin tuotetta, ja millaisia määriä pystymme tuottamaan vuodessa. Tämä paitsi lisää tukeista saatavaa arvoa, myös helpottaa logistiikkaa.

Tunnista ja pyöritä

Juuri ennen sahalinjaa tukit ohjataan Logeye 302:n läpi, joka on sormenjäljellä varustettu monisensorinen laatumittari. Röntgentekniikalla ja kameroilla varustettu Logeye tunnistaa tukin ja palauttaa CT Login mittaaman tiheysprofiilin tietokannasta. Tiheysprofiilit toimivat tukin sormenjälkenä, ja niiden avulla jokainen puu tunnistetaan ja asemoidaan ennen sahausta CT Login antaman tuloksen mukaan optimaalisen tuoton saavuttamiseksi.

– Jokainen tukki sahataan omalla parhaalla mahdollisella asetteella, Gerard kertoo. MiCROTECin laitteiden lisäksi tämän mahdollistaa Linckin uudistettu profilointilinja, joka on suunniteltu jokaisen tukin erikseen tapahtuvaan asemointiin.

Lautojen täydellinen jäljitettävyys

Kolmas MiCROTEC-järjestelmä sahalla on Goldeneye 900 -monisensorinen poikittain mittaava laatumittari. Se vastaa saheiden laatuluokituksesta sekä jokaisen laudan täsmällisestä tunnistamisesta. Näin Piveteau Bois voi tunnistaa jokaisesta tukista saatavat saheet digitaalisen sormenjäljen avulla. Tämä ei tuota vain lisäarvoa, vaan mahdollistaa myös täydellisen jäljitettävyyden tukkikentältä valmiiseen tuotteeseen.

– Aiemmin, kun emme tienneet etukäteen, mitä mistäkin tukista saamme irti, jouduimme alilaaduttamaan joitain saheita. Nykyään alilaadutuksen määrä on käytännössä nolla, Gerard sanoo ja lisää, että tämä on lisännyt jokaisesta tukista saatavaa arvoa 5 %.

Tulos on loistava, mutta se ei saa Piveteau Bois’ia lepäämään laakereilla – itse asiassa päinvastoin.

– Kehitämme toimintaamme jatkuvasti tullaksemme aina vaan paremmiksi. MiCROTEC on meille tässä luotettava yhteistyökumppani, joka työntää meitä eteenpäin uusilla ideoilla ja innovaatioillaan.

 

 

Sormenjälkitunnistuksen seuraavaan kehitysvaiheeseen pääsee tutustumaan MiCROTECin osastoilla Ligna-messuilla Hannoverissa 15.-19.5.2023.

 

– Aiemmin, kun emme tienneet etukäteen, mitä mistäkin tukista saamme irti, jouduimme alilaaduttamaan joitain saheita. Nykyään alilaadutuksen määrä on käytännössä nolla. Tämä on lisännyt jokaisesta tukista saatavaa arvoa 5 %.

Ugo Gerard, tutkimus- ja kehityspäällikkö, Piveteau Bois

News and articles

Nähdään Ligna-messuilla

Nähdään Ligna-messuilla

Pitkän odotuksen jälkeen pääsemme jälleen tapaamaan Ligna-messuilla Hannoverissa! MiCROTEC toivottaa sinut tervetulleeksi tutustumaan alan uusimpiin innovaatioihin messuosastoillemme halleissa 25 ja 27. Koko Suomen-myyntitiimimme on mukana messuilla ja olisi mukava...

lue lisää
Tavataan messuilla ja tapahtumissa 2023!

Tavataan messuilla ja tapahtumissa 2023!

Tänä vuonna olemme mukana seuraavilla messuilla ja tapahtumissa: ★ SAWTEC DAYS - Umeå, SWE - tammikuu, 18-19★ IHLA - Indianapolis, USA - helmikuu, 06-08★ SAWTEC DAYS - Örebro, SWE - helmikuu, 08-09★ MLMA - Missisippi, USA - helmikuu, 16-17★ SAWTEC DAYS - Ronneby, SWE...

lue lisää
WordPress Image Lightbox Plugin