Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre rakentaa Raumalle, läntiseen Suomeen maailman nykyaikaisinta sahalaitosta, investointi on arvoltaan noin 200 miljoonaa euroa. FinScan Oy osallistuu tähän mittavaan projektiin toimittamalla sahatavaroiden laadutuksen konenäköjärjestelmät.
Rauman sahan suunniteltu vuosituotanto on noin 750 000 kuutiota valmista mäntysahatavaraa vuodessa. Teknologialtaan ja tehokkuudeltaan se tulee olemaan edelläkävijä maailmassa. Konenäön ja tekoälyn hyödyntäminen sahaprosessin eri vaiheissa on merkittävä uudistus, eikä vastaavaa teknologiaa ole vielä käytössä sahateollisuudessa missään muualla.
FinScan Oy toimittaa Raumalle sahatavaran mittaukseen uusinta konenäkötekniikka edustavat järjestelmät kolmeen eri laitokseen. BoardMaster NOVA-N GS4-220 laadutusjärjestelmät molempiin tuorelajittelulajittelulaitoksiin, sekä BoardMaster NOVA-N FS4-220 laadutusjärjestelmän MoistSpy-4 kosteusmittarilla täydennettynä kuivalajittelulaitokseen. Mittausjärjestelmät on mitoitettu niin, että kukin niistä pystyy mittaamaan ja laaduttamaan yli 200 sahatavarakappaletta minuutissa. Toimituksiin kuuluu kattavat ohjelmistopaketit.
- Metsä Fibre ja FinScan ovat tehneet jo pitkään yhteistyötä sahatavaran laadutusjärjestelmien parissa, ja nyt solmittu toimitussopimus vahvistaa yrityksemme asemaa maailman johtavana toimijana alallaan, toteaa FinScan Oy:n toimitusjohtaja Allan Flink.
- Tehty sopimus on jatkoa pitkäaikaiselle kumppanuudelle. FinScanin laadutusjärjestelmät vastaavat tavoitteitamme koskien turvallisuutta, tehokkuutta, luotettavuutta ja laadun tekemistä – jatkamme yhdessä tätä kehitystyötä, Metsä Fibren Rauman sahaprojektin projektijohtaja Harri Haapaniemi kertoo.
Lisätietoja:
Metsä Fibre Oy Rauman sahaprojekti, projektijohtaja Harri Haapaniemi, p. 0500 361 632
Metsä Fibren Rauman saha
Metsä Fibren Rauman sahan investoinnin arvo on noin 200 miljoonaa euroa ja uuden yksikön vuosituotanto on noin 750 000 kuutiota mäntysahatavaraa. Rakennettava saha tulee olemaan teknologialtaan ja tehokkuudeltaan edelläkävijä maailmassa. Saha työllistää Suomessa suoraan noin 100 henkilöä ja koko suorassa arvoketjussa noin 500 henkilöä. Sahalaitoksen rakennusvaiheen työllisyysvaikutusten arvioidaan olevan noin 1 500 henkilötyövuotta. Vuotuinen Suomesta hankittavan tukin käyttö sahalla on noin 1,5 miljoonaa kuutiota. Uusi sahatavaratuotanto myydään pääasiassa Eurooppaan ja Aasiaan.
Metsä Fibre
Metsä Fibre on johtava biotuotteiden, biokemikaalien ja bioenergian valmistaja. Yhtiö on maailman suurin markkinahavusellun tuottaja ja merkittävä toimija sahatavaran tuotannossa. Vuonna 2019 Metsä Fibren liikevaihto oli 2,2 miljardia euroa, ja yhtiö työllistää noin 1 300 henkilöä. Metsä Fibre on osa Metsä Groupia.